tisdag 29 mars 2011

Tråkiga dagar började denna veckan med,

Måndag morgon, helt peppad på att få fara till skolan och faktist göra nått vettit! Hinner bara ut på trappan och smälla igen dörren. Va tror ni händer, Liyah spyr ner trappan, skit oxå. det vara bara att svänga om och gå in tibax! suck, Liyah va nu helt färdig, länge sedan hon har varit så sjuk. även första gången hon spydde. Hon sov i 11timmar, var uppe i 1½ och sov igen 11 timmar. Spydde faktist inte mer en en gång, vilket vi är väldigt tacksamma för. Men på kvällen fick hon feber istället..

Nåja, idag är det ju tisdag, humöret är inte på topp idag, Liyah klassar ja som frisk när hon imorse väckte mej och sa att hon va hungrig! Alltid bra om kidzen är hungriga. Mamma var upp en sväng, klagade på att ja hade råddit, dendär vanliga visan som ja hört i 20 år nu som ännu inte har fastnat!
Kom på mej själv att ja ville baka bröd, vilket jag håller på med som bäst. kombinerar detta med att tvätta lite tvätt och plocka upp lite saker. Hade lite Pesto och soltorkade tomater i kylen som ja tyckte man kunde göra bröd av.  När ja nu ska börja baka kommer Liyah på att hon ska ha russinbröd ( jag hatar russin i bakverk) så det blev ett russinbröd åt henne som ja gräddar som bäst, mycket enkelt recept. och så blev det ett bröd till mej med Pesto, Soltorkade tomater, rödlök och lite mozzarella ost i. Få se om det blir lika gott som det ser ut. Även det receptet var skitenkelt!

Bröd med Pesto och tomaterna

Ingredienser

25 g jäst (använde torrjäst, 1 påse, 11g)
3 dl mjölk
3 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
½ rödlök
3-4 soltorkade tomater¨
grön pesto
mozzarella ost.



250°
Smula/häll jästen i en bunke. Värm mjölk och olja till ca 37° (42
° med torrjäst). Lös upp jästen med lite av degspadet och tillsätt resten samt salt.

Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig men ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Kavla ut en rektangel, ca 1/2 cm tjock, gott och väl plåtens längd.

Fördela den hackade basilikan, hackade oliver och kryddorna.

Rulla ihop på längden och lägg på plåten. Ibland delar jag på längden och lägger de två längderna jämte varandra.

Strö över mjöl och snitta brödet. Låt jäsa övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck.

Grädda i 250°, ca 15 minuter. Låt svalna utan bakduk.

Russinbröd

25 g jäst (även här använde ja torrjäst 1 påse)
25 g margarin eller smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl russin
6-8 dl vetemjöl eller vitt lantbrödsmjöl
Vatten till pensling om man vill ha en hård skorpa på brödet

Smula jästen i en bunke. Smält margarin i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37º (42º med torrjäst).

Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degspadet, salt, russin och det mesta av mjölet. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Smörj en avlång bakform, 1 ½ liter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en slät längd. Lägg den i formen, där den får jäsa i ca 30 minuter.

Grädda brödet i 200º varm ugn i den nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp upp brödet och låt det kallna på galler under bakduk.


Kan kasta in lite bilder när brödet är färdiggräddat! =)

1 kommentar:

  1. sv: tack gör tipset! undrar om jag borde köpa hem lite rödcederträ.. hmm

    SvaraRadera